Ga naar de inhoud
Tekstbord op Dara met tekst: De mensheid redden door thuis te niksen dat is pas een gaaf verhaal voor later
DE ZIEL
LEGENDES

Wie verzint toch die teksten op de Dara?

Op het dak van restaurant Dara prijkt er maandelijks een mooi stukje proza. Wie verzint deze teksten? We verklappen het antwoord: jij!

HET BEGiN

Allereerst de feiten: het bord zelf is een kunstwerk van Kevin van Braak. In 2012 stond zijn creatie opeens op het dak van Dara. Restauranteigenaar Bülent Yokus en gebouweigenaar Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch zagen dit ludieke idee wel zitten. In een interview met het AD zegt Yokus: “We wilden iets in Amersfoort neerzetten wat je normaal alleen in grote steden ziet. (…) Het bord nodigt uit tot nadenken, om even stil te staan en er wat van te vinden.” 

VOOR/TEGEN

Er werd beslist wat van het gedichtenbord gevonden. In de 2,5 jaar tijd dat het kunstwerk op het dak stond, groeide het uit tot één van de blikvangers van de Keistad.  Tot Yokus in 2015 van de gemeente het bericht ontving dat het bord moest worden verwijderd. Het was zonder vergunning geplaatst en een omwonende had bezwaar aangetekend. Deze sommering leidde tot protest van de voorstanders. Kunstenaar Ron Jager liet met megafoon op het dak van Dara zijn ongenoegen blijken en een andere Amersfoorter richtte de Facebookpagina ‘Behoud het Amersfoortse gedicht’ op. 

IS ‘iE WEER!

Tekstbord op Dara met tekst: De mensheid redden door thuis te niksen dat is pas een gaaf verhaal voor later

Vijf jaar lang heeft er geen enkel gedicht op het dak van het gebouw gestaan. In die tijd kreeg Yokus regelmatig te horen dat het bord behoorlijk wordt gemist. Om die reden liet de restauranteigenaar het oorspronkelijk 3,5 meter hoge kunstwerk aanpassen. Het bord werd een meter lager en evenwijdig aan de gevel geplaatst. Zijn vergunningsaanvraag bij de gemeente werd goedgekeurd. Tot grote blijdschap van de betrokkenen en de inwoners werd het bord in april 2020 opnieuw geplaatst.

TEKST IS OPPERMACHTiG

Sinds de herplaatsing is het bord met dichtkunst niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Elke maand verschijnt er een nieuwe tekst op het bord. Inwoners en enthousiastelingen kunnen hun eigen voorstel indienen op www.tekstisoppermachtig.nl. Ook is het mogelijk om te stemmen op ingezonden teksten. De laatste stem behoort toe aan een speciaal hiervoor in het leven geroepen commissie.

Nog meer DE ZIEL

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

De Bernhardkazerne anno 2025: het kloppend opleidings- en trainingshart van de Koninklijke Landmacht

De Bernhardkazerne in Amersfoort is meer dan een militair terrein; het is een levendige plek waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Anno 2025...

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

Loop de Mirakelse Wandelroute!

Een unieke ontdekkingstocht door Amersfoort! Laat je meenemen langs een route waar verleden en heden samenkomen, en beleef de stad op een manier die...

Het verhaal achter Park Randenbroek

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

Ontdek Amersfoort Garnizoensstad op de Fiets

Tijdens deze bijzondere fietstocht kom je op plekken in en rond Amersfoort die normaal gesloten zijn voor publiek. De route start bij de...

HET AMERSFOORTSE GARNIZOEN 1939-1945

Als gevolg van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en de angst voor een – door eenwording – steeds machtiger Duitsland, kon in Amersfoort rond 1900...