PRiNS CARNAVAL
Voor de editie van 2024 is Ralph van Dijk verkozen tot Prins van Carnavals Stichting De Eemschuumers. Hoe word je eigenlijk Prins? Ralph: “Iedereen die prins wilt worden, houdt een presentatie waarin je jouw thema uitlegt. Je laat zo goed als mogelijk zien wat je van plan bent voor het aankomende carnavalsseizoen. Vervolgens wordt er gestemd. Ik heb gewonnen met mijn thema ‘Cocktail Carnaval: één grote mix.'”

Prins Ralph en zijn hofhouding. Foto: Michel Stokkel
DE HOFHOUDiNG
Als Prins heb je een druk bestaan. “Je moet bij ieder overleg en feestje zijn. Je bent eigenlijk het uithangbord. En de baas, zeggen ze dan, maar zo voelt het niet hoor!”, vult Ralph aan. Gelukkig krijgt de Prins de nodige hulp van de zijn hofhouding, bestaande uit een adjudant, een secondant en een hofdame. “De hofhouding mag je als prins zelf kiezen. Er zitten wel regels aan verbonden. Zo moet de adjudant altijd uit de Raad van Elf komen. Dat is het orgaan dat alles beslist.”

Foto: Nico Brons
KAPITEiN
Naast het benoemen van de hofhouding heeft Prins Ralph nóg een eretitel te vergeven: die van Kapitein. “Je wordt tot Kapitein verkozen als je heel veel voor Hoogland hebt gedaan. Niet alleen met het carnaval, maar het hele jaar door. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die actief is binnen de kerk of een belangrijke rol speelt bij de voetbalvereniging. De Kapitein mag overal heen, maar heeft geen verplichtingen. Kapitein ben je voor het leven.”
ZANDKRUUERSGAT(?)
Tijdens het zesdaagse carnaval vindt er een tijdelijke naamswijziging plaats. Op het provisorische plaatsnaambord staat dan de naam ‘Zandkruuersgat’. Prins Ralph: “Vijftig jaar geleden werd Hoogland officieel onderdeel van gemeente Amersfoort. Niet iedereen was het daarmee eens. Op de dag dat het wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd behandeld, organiseerden Hooglanders een protesttocht naar Den Haag. Drie dagen lang werden stad en platteland doorkruist met kruiwagens vol met Hooglandse grond. Ter herinnering aan deze actie wordt tijdens carnaval de plaatsnaam Hoogland gewijzigd in Zandkruuersgat.”

PRACHT- EN PRAALWAGENS
Het favoriete carnavalsonderdeel van Prins Ralph? Dat is natuurlijk de optocht op zondag. “De deelnemers krijgen het iedere keer weer voor elkaar. Hele kindergroepen, buurtschappen en vriendengroepen bouwen een wagen. Ik herinner me nog een wagen van De Plattelandsgenotsknotsen: een schip dat op de zee leek te deinen. Die ging van links naar rechts en van voor naar achter. Echt heel indrukwekkend!”

100% VRiJWILLIG
Volgens Ralph hebben veel carnavalsorganisaties boven de rivieren het moeilijk. Ze moeten er hard voor werken om mensen te vinden die een wagen willen bouwen of op een andere manier willen bijdragen. Voor Hoogland geldt een ander verhaal. “Carnaval blijft hier altijd leven. Er zijn genoeg mensen die zich aansluiten bij een commissie of die willen helpen tijdens het carnaval zelf. Het is 100 procent vrijwillig wat we doen. Iedereen staat voor elkaar klaar en dat maakt Hoogland uniek.”