Ga naar de inhoud
DE ZIEL

Wie is dat meisje in de stoplichten?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?

location_on Amersfoort

LUDIEKE ACTIE

Op 12 december 2000 schreef ene ‘Papillon’ een brief aan de gemeente Amersfoort. Hij (of zij) stelde voor om het mannetje in sommige voetgangersverkeerslichten te vervangen door een meisje. Onbekenden hebben dat in de nacht vakkundig en met de juiste apparatuur uitgevoerd. Wie daarvoor verantwoordelijk was, is nog steeds een geheim. Het College van Burgemeester en Wethouders kon zich wel vinden in deze ludieke actie. Het meisje werd Sofie genoemd. Zij verscheen naderhand ook in de verkeerslichten in andere steden, zoals in Hilversum, Haarlem, Utrecht en Deventer.

NÓG MEER SOFIE

Sofie werd gaandeweg een beeldmerk van Amersfoort. Er bestaan acties en evenementen met de naam van Sofie erin. Denk aan Sofie aan Tafel, een project van de gemeente om door middel van gezamenlijke maaltijden bij mensen thuis of in een clubhuis zo veel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen. 

Ook zijn er in de bestrating, bijvoorbeeld vanaf het station richting het centrum, metalen pijlvormige driehoeken aangebracht met een afbeelding van Sofie. Zij wijst de weg!

WOONTORENS

Sofie dook onlangs ook op in een nieuw project, namelijk de voorgenomen bouw van twee woontorens aan de Stadsring tegenover de Utrechtsestraat. Het project heet Sam en Sophie, naar de namen van beide woontorens. De naam van Sam is er een paar jaar geleden bij gekomen. Bewoners van de binnenstad en daarbuiten protesteren fel tegen het project. Het zou het unieke zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren gaan belemmeren. Hierover is het laatste woord nog niet gesproken. 

TROTS & ONVERSTOORBAAR

Sofie zal het worst wezen. Zij staat nog steeds trots en onverstoorbaar haar mannetje (of vrouwtje?) in het verkeerslicht. Zo komt ze op voor vrouwenrechten. Want waarom moet er altijd een mannetje in het verkeerslicht figureren? 

Als je moet wachten voor het voetgangerslicht hangt de paardenstaart van Sofietje (in het rood) omlaag. Gaat het licht op groen? Dan zie je haar met ferme pas en de staart recht naar achteren oversteken. Womanpowerrr!

Nog meer DE ZIEL

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Amersfoort: Van Garnizoensstad tot Cultureel Erfgoed

Amersfoort heeft een rijke militaire geschiedenis die begon met de komst van de spoorwegen in 1863 en de stad tot een belangrijke garnizoenslocatie...

De Onze Lieve Vrouwetoren

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

De Muurhuizen: meer dan een bijzondere straat

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

In gesprek met Arnoud Baltissen: Een schat aan historie in het Cavaleriemuseum

Na Arnoud zijn pensioen als onderofficier bij de Cavalerie is deze voormalig militair actief als vrijwilliger bij het Cavaleriemuseum in de...