Op deze plek staan ontmoeten, samenwerken en maken centraal. “Huis Miereveld is een multifunctioneel centrum waar we ontmoetingen faciliteren. We willen verbindingen in de wijk veroorzaken”, zegt Marieke van der Zijden.
Marieke kwam op het idee voor Huis Miereveld in 2018. Samen met haar buurtgenoten was ze op zoek naar een locatie voor het buurtfeest. De destijds leegstaande school was de perfecte plek en liet een sterke indruk achter.
Toen er in 2019 nogmaals een wijkevenement werd georganiseerd, wist Marieke dat ze iets met dit mooie gebouw moest gaan doen. “Ik had hetzelfde gevoel. Ik dacht, ik ga toch gehoor geven aan dit kriebeltje. Ik ben eerst met de buurtnetwerker van Indebuurt033 gaan praten en zij bracht mij op het spoor van Marc van Leent, van Bijzondere Plekken. Samen met Mark zijn we gaan kijken hoe we dit voor elkaar konden krijgen. Zo is het gegroeid.”

VEELZiJDIGE HUISGENOTEN
Gegroeid is het zeker. Het schoolgebouw is tegenwoordig goed gevuld met allerlei huisgenoten. “Dat zijn verschillende bedrijven die hier zitten”, legt Marieke uit. “We hebben onszelf die kernwaarden gesteld: samenwerken, ontmoeten en maken. Daarna hebben we gekeken naar welke huisgenoten hierbij zouden passen.” En met resultaat: onder andere een desembakker, Radio Golfbreker, een psycholoog, de Circulaire Stadswerkplaats, de kinderopvang en de Huiskamer zijn hier nu gevestigd.
SAMENWERKEN
De samenwerkingen binnen Huis Miereveld ontstaan organisch. De ondernemers weten elkaar goed te vinden in het pand. “Wij organiseren met De Huiskamer bijvoorbeeld een activiteit genaamd ‘De wijk zingt mee’. Hilde en Ineke van stichting Welzin komen dan langs met de viool en de accordeon om iedereen te begeleiden”, vertelt Marieke. Volgens haar zouden er nog veel meer samenwerkingen kunnen plaatsvinden. “Elke ondernemer is vooral met zijn business bezig… Hoe blijf je elkaar dan vinden? Dat is nog wel eens een uitdaging.”

ONTMOETEN
Om ontmoetingen te stimuleren, organiseert Huis Miereveld drie keer per maand aanschuifdiners. Een kok en een hulpkok serveren dan samen een maaltijd aan zo’n twintig buurtgenoten. “Het werkt verbindend. Komen mensen met z’n tweeën, dan vragen we hen om zich op te splitsen. Zo ontmoet je nieuwe mensen. Het is bijna altijd vol, dat is hartverwarmend.”
De koks en de gastheren zijn overigens allemaal vrijwilligers. Zo vervult de Huiskamer een wijkfunctie waar veel buurtgenoten samenkomen. “Vrijdag serveren wij een internationale maaltijd. We kijken dan naar welke nationaliteiten we in de wijk hebben en staan open voor anderen die uit zichzelf aanbieden om te komen koken.”
MAKEN
De derde pijler, het maken, is ook sterk aanwezig. Zo heeft bijvoorbeeld de Circulaire Stadswerkplaats onderdak op deze plek gevonden. Hier werken vier ondernemers sinds de start van Huis Mierveld met elkaar samen. “We proberen op deze plek aandacht te vragen voor recyclen”, vertelt Imke van de Venne. Imke maakt woonproducten en werkinrichtingen voor bedrijven. “Ik recycle hout en oude fietsonderdelen. Mijn collega Inez werkt met plastic en Albert maakt meubels van lokaal gekapt hout. Iets hoeft geen afval te zijn, maar kan ook een grondstof zijn. Dat vinden wij de lol ervan.”

EN NU… GROEiEN!
Al heeft Huis Miereveld vooral een wijkfunctie als doel; er wordt hier niet gedaan aan een deurbeleid. Marieke legt uit: “Een ontmoeting is een ontmoeting. Er ontstaat altijd wel iets, dus iedereen is welkom. Wij zoeken niet naar vrijwilligers, maar draaien de vraag juist om. Wil je iets organiseren en wat vind je leuk? Kom eens kijken of we het hier kunnen uitvoeren! We maken graag kennis met je.”
Ga voor meer informatie naar de website van Huis Miereveld.