“Je bent altijd live”, begint Wim Schoenmakers, een van de luiders. “Je moet dus goed luisteren en voelen. Sommigen zeggen zelfs dat je moet dansen met de klok. Ieder exemplaar heeft namelijk een eigen ritme. Klokkenluiders voelen dat aan en zoeken steeds naar de juiste dynamiek”, aldus Wim.

LUiDSLOK
Wim Schoenmakers behoort tot een groep van 53 actieve luiders. Allen maken zij onderdeel uit van misschien wel het meest bourgondische verbond van klokkenluiders. “Het is gezelligheid die de club tekent. Naast hart voor de stad en gevoel voor het instrument moet je ook wel houden van een frisje. Na een luiding op zaterdag hebben we een beloning in de vorm van een ‘luidslok’, een drankje in De Drie Ringen. Daar praten we na.”
MEE NAAR BOVEN?
‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geldt absoluut voor het Klokkenluiders Gilde. Het is iets om over na te denken wanneer je op het Onze Lieve Vrouwekerkhof aan een drankje zit. “Iedere eerste zaterdag van de maand zijn we in de toren, Als je er op tijd bent, kun je misschien wel mee naar boven om te kijken hoe het is. Mocht je overwegen om je bij ons aan te sluiten: je begint als leerling en na acht jaar kun je alle klokken zelfstandig luiden.”

SERiEUZE ZAAK
De liefde voor Amersfoort spat nog net niet van de muziekstukken van de toren af: “Iedereen bij het Gilde heeft hart voor de stad. De betrokkenheid is zo groot; de meesten blijven lid tot de dood ons scheidt”, vertelt Wim. Serieuze zaak dus, dat luiden. “Je hoort ons onder andere tijdens de Dodenherdenking. We luiden vaak festivals zoals Dias Latinos en Amersfoort World Jazz in.
Ook bij speciale gelegenheden worden wij gevraagd. Op die momenten schudden we de stad wakker. Zo van: ‘Hé, er staat iets te gebeuren.’ Dat doen we graag. Je hebt er niet veel voor nodig om dit werk te doen. Liefde voor de stad is genoeg.”
MEER INFO
Wil je meer over dit klinkende gezelschap weten? Werp dan eens een blik op hun website!