Voor Jantien was het aangrijpende verhaal van Kamp Amersfoort een van de redenen om er actief te worden. “Een paar jaar terug ging een bekende van mij hier werken en werd het nieuwe museum ontwikkeld. Hoewel ik al sinds de jaren 80 naar de jaarlijkse dodenherdenking bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort ging, ontdekte ik toen pas dat wat er in mijn eigen stad gebeurd is, zoveel erger is dan ik dacht. De Tweede Wereldoorlog is onderdeel van onze geschiedenis en ik vind het belangrijk dat we ons herinneren wat hier heeft plaatsgevonden, dat we ervan leren en het doorvertellen.”

Meer weten over de geschiedenis van Kamp Amersfoort? Lees dit artikel.
GEEN VRIJHEID ZONDER VERANTWOORDELIJKHEID
Jantien legt tijdens de rondleiding regelmatig een lijntje tussen verleden en heden. “Wat er destijds gebeurd is, gebeurt nog altijd. Kijk maar naar Rusland en Oekraïne, Israël en Gaza. Dat het nog steeds gebeurt, betekent voor mij niet dat er niets verandert. In mijn rondleidingen geef ik mee dat je als mens altijd een keuze hebt. Evenals een verantwoordelijkheid voor de mensen en wereld om je heen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid.”
Dat verantwoordelijkheidsgevoel was voor Jantien een tweede drijfveer om aan de slag te gaan bij Kamp Amersfoort. Ze wilde na haar pensioen graag maatschappelijk betrokken blijven. Ook vindt ze het fijn om zich te blijven ontwikkelen. “Als manager in de gezondheidszorg heb ik veel voor groepen gestaan, maar dat was anders. Nu vind ik het interessant om aan verschillende groepen, van kinderen tot volwassenen en alles ertussenin, een verhaal te vertellen dat ik langzamerhand eigen moet maken.”

IETS VAN ALLE TIJDEN
In grote lijnen vertelt Jantien hetzelfde verhaal, maar geen rondleiding is hetzelfde. Ze houdt rekening met de leeftijd en belevingswereld van de groep. Zo zoomt ze vandaag in op een thema als groepsdruk. Iets wat de leerlingen van groep zeven ongetwijfeld zelf ook ervaren. Jantien vertelt hoe groepsdruk eruit zag onder de bewakers in het kamp en het leven voor sommigen van hen compliceerde. Niet iedere bewaker was namelijk een slecht mens. Ook zij probeerden soms het goede te doen.

VERHALEN DIE RAKEN
Het komt regelmatig voor dat bezoekers geëmotioneerd raken, bijvoorbeeld omdat zij zelf een opa, oom of zelfs vader hebben die heeft vastgezeten in Kamp Amersfoort. “Laatst waren hier een broer en zus van in de zeventig. Hun vader had hier vastgezeten. Ze hadden een foto van hem bij zich waarvan ze graag wilden dat hij hier op het scherm in het museum kwam te staan. Toen ik de broer later meenam naar het museum, riep hij: ‘Mijn vader!’. Een medewerker had de foto er meteen op kunnen zetten. Dat is geweldig voor zo iemand, maar het raakte mij zelf ook. Dat zijn mooie dingen om mee te maken.”

Momenteel zijn er zo’n 120 vrijwilligers werkzaam bij Kamp Amersfoort. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het team te versterken. Momenteel is er vooral vraag naar gidsen, publieksbegeleiders, horeca- en entreemedewerkers. Als vrijwilliger werk je zelfstandig, maar je maakt ook deel uit van een hecht en gezellig team. Nationaal Monument Kamp Amersfoort biedt een interne opleiding, gratis toegang tot lezingen en regelmatige vrijwilligersbijeenkomsten. Eén keer per jaar is er een gezamenlijk uitje en een nieuwjaarsborrel. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Nienke of Ellen via [email protected].