Ga naar de inhoud
MAATSCHAPPELIJK

EXPOSITIE OVER ‘WONEN EN WATER’

In de expositie ‘De Stad en het Water’ laat Museum Flehite de relatie zien tussen mensen en water in het verleden, het heden én in de toekomst. Als onderdeel van deze expositie richtte Irene Edzes (programmamaker FASadE) een zaal in met als subthema 'Wonen en Water'. Hiervoor nodigde ze Gerhard Oude Vrielink uit om als vrijwilliger foto’s te maken van 'Wonen aan het Water' in Amersfoort.

Gerhard: “Toen Irene me belde met de vraag of ik foto’s wilde maken voor de expositie, leek dit me een erg leuke opdracht.” Met een achtergrond in ruimtelijke ordening en vastgoed, is de wereld van stedenbouw en architectuur Gerhard zeer bekend. Na zijn pensioen is hij weer actief geworden als fotograaf door een basiscursus bij de Fotovakschool in Apeldoorn en het lidmaatschap van de Fotokring Eemland, waar hij inmiddels coördinator Architectuurfotografie is.

Gerhard Oude Vrielink

NIET ABSTRAHEREN, MAAR DOCUMENTEREN

Gerhard: “Bij het fotograferen van architectuur ben ik vooral op zoek naar het abstracte. Het mag wat mij betreft volstrekt onduidelijk zijn waar het bouwwerk staat. Het gaat mij om de esthetiek van het beeld. Dat was voor de opdracht van FASadE natuurlijk niet aan de orde. Het ging er nu juist om stedenbouwkundige, architectonische situaties van ‘wonen aan het water’ te illustreren. Dus juist niet abstraheren, maar documenteren. Er was enigszins onzekerheid toen ik met enkele foto’s naar het eerste overleg met FASadE ging, maar ik merkte al snel dat het ‘klikte’. Zowel inhoudelijk als kwalitatief.”

WONEN AAN WATER MAAKT GELUKKIG

Naast 50 van Gerhards mooiste foto’s, zijn er portretten te bewonderen van een aantal Amersfoorters die aan het water wonen. Erik van Marissing interviewde bewoners over hoe het is om aan het water te leven en fotograaf Rufus de Vries maakte hier portretten bij.

Irene: “Er is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van water bij woningen mensen nog meer goed doet dan de aanwezigheid van groen. ‘Water maakt gelukkig’ is een rode draad in de subexpositie, maar ook de andere kant wordt belicht. Die gaat over alle urgente wateropgaven en hoe de woonopgave hiermee te maken krijgt. Denk aan thema’s als verdroging, het verzakken van funderingen en de kans op overstromingen.”

Gerhards’ favoriete foto uit zijn reeks

VAN SLECHT WEER TOT HONDENPOEP

Gerhard kwam de nodige uitdagingen tegen tijdens het fotografieproces. “Ik heb nog nooit zoveel hondenpoep aan mijn schoenen gehad. Ook is er veel tijd verloren gegaan aan het slechte weer en de wind die het water minder fotogeniek maakte.” Toch kijkt hij met trots en voldoening terug op het project. “Het waren enkele maanden waarin ik met veel plezier foto’s heb genomen en bewerkt, in een stimulerend overleg met anderen. Voor mij was het delen van mijn plezier in fotograferen met anderen het belangrijkste aspect van dit proces. Bovendien vind ik het belangrijk een bijdrage te leveren aan een van de belangrijkste culturele voorzieningen in Amersfoort.”

Benieuwd naar de expositie? De Stad en het Water, waar Wonen en Water onderdeel van uitmaakt, is te zien in Museum Flehite van 6 juli t/m 10 november.

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt
Bob Venus

Podcast Kijk in de Wijk: het Hoefkwartier

In deze nieuwe aflevering van de podcastserie Kijk in de Wijk, verkent Femke de nieuwe stadswijk Hoefkwartier. Deze wijk, gelegen op het voormalige...

Martijn Drenth

Drenth is al sinds zijn jeugd gek van muziek. Zijn werkplek bij Velvet music op de Havik was dan ook een logische keuze. ,,Platenwinkels hebben nog...

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

In de Sovjet Ereveld Experience voel je de impact van oorlog

In museum Sovjet Ereveld Experience beleef je op indringende wijze de langdurige impact van de Tweede Wereldoorlog op soldaten en hun nabestaanden.

Sascha Woudenberg

Het Mondriaanhuis zet zich in voor toegankelijkheid, zodat iedereen kan genieten van kunst. Dankzij medewerkers zoals Sascha Woudenberg worden steeds...

Een unieke plek: De Nieuwe Stad

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

HET AMERSFOORTSE GARNIZOEN 1939-1945

Als gevolg van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en de angst voor een – door eenwording – steeds machtiger Duitsland, kon in Amersfoort rond 1900...

De Bernhardkazerne anno 2025: het kloppend opleidings- en trainingshart van de Koninklijke Landmacht

De Bernhardkazerne in Amersfoort is meer dan een militair terrein; het is een levendige plek waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Anno 2025...