Gerhard: “Toen Irene me belde met de vraag of ik foto’s wilde maken voor de expositie, leek dit me een erg leuke opdracht.” Met een achtergrond in ruimtelijke ordening en vastgoed, is de wereld van stedenbouw en architectuur Gerhard zeer bekend. Na zijn pensioen is hij weer actief geworden als fotograaf door een basiscursus bij de Fotovakschool in Apeldoorn en het lidmaatschap van de Fotokring Eemland, waar hij inmiddels coördinator Architectuurfotografie is.

NIET ABSTRAHEREN, MAAR DOCUMENTEREN
Gerhard: “Bij het fotograferen van architectuur ben ik vooral op zoek naar het abstracte. Het mag wat mij betreft volstrekt onduidelijk zijn waar het bouwwerk staat. Het gaat mij om de esthetiek van het beeld. Dat was voor de opdracht van FASadE natuurlijk niet aan de orde. Het ging er nu juist om stedenbouwkundige, architectonische situaties van ‘wonen aan het water’ te illustreren. Dus juist niet abstraheren, maar documenteren. Er was enigszins onzekerheid toen ik met enkele foto’s naar het eerste overleg met FASadE ging, maar ik merkte al snel dat het ‘klikte’. Zowel inhoudelijk als kwalitatief.”
WONEN AAN WATER MAAKT GELUKKIG
Naast 50 van Gerhards mooiste foto’s, zijn er portretten te bewonderen van een aantal Amersfoorters die aan het water wonen. Erik van Marissing interviewde bewoners over hoe het is om aan het water te leven en fotograaf Rufus de Vries maakte hier portretten bij.
Irene: “Er is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van water bij woningen mensen nog meer goed doet dan de aanwezigheid van groen. ‘Water maakt gelukkig’ is een rode draad in de subexpositie, maar ook de andere kant wordt belicht. Die gaat over alle urgente wateropgaven en hoe de woonopgave hiermee te maken krijgt. Denk aan thema’s als verdroging, het verzakken van funderingen en de kans op overstromingen.”

VAN SLECHT WEER TOT HONDENPOEP
Gerhard kwam de nodige uitdagingen tegen tijdens het fotografieproces. “Ik heb nog nooit zoveel hondenpoep aan mijn schoenen gehad. Ook is er veel tijd verloren gegaan aan het slechte weer en de wind die het water minder fotogeniek maakte.” Toch kijkt hij met trots en voldoening terug op het project. “Het waren enkele maanden waarin ik met veel plezier foto’s heb genomen en bewerkt, in een stimulerend overleg met anderen. Voor mij was het delen van mijn plezier in fotograferen met anderen het belangrijkste aspect van dit proces. Bovendien vind ik het belangrijk een bijdrage te leveren aan een van de belangrijkste culturele voorzieningen in Amersfoort.”
Benieuwd naar de expositie? De Stad en het Water, waar Wonen en Water onderdeel van uitmaakt, is te zien in Museum Flehite van 6 juli t/m 10 november.