Gertjan van den Hengel, commissielid en vrijwilliger van het eerste uur, vertelt ons alles over het warme karakter en de diversiteit van het dorpsfeest.
EEN TIJDLOZE TRADITIE
In 1993 vond de eerst editie van Dorpsfeest Hoogland plaats. Gertjan was er vanaf het begin bij: “Ik startte als presentator van bepaalde sport- en spel onderdelen. In 1998 ben ik in een van de commissies terecht gekomen: de PR commissie.” Samen met vijf anderen verzorgt hij de publiciteit van het evenement. “We doen dit al bijna 30 jaar”, vertelt hij trots. “We hebben twee coronajaren gehad, die rekenen we niet mee. Volgend jaar vieren we ons 30-jarige bestaan.”
Het dorpsfeest ontstond uit een fusie van drie Hooglandse evenementen en verenigingen. De paardensportdag, het feestweekend Hoogland en de katholieke plattelandsjongeren (tegenwoordig Jong Hoogland, JOHO) besloten hun handen ineen te slaan. Wat begon als een kleinschalig feestje is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement en een waar begrip in de stad. Niet alleen Hooglanders, maar mensen uit alle wijken van Amersfoort trekken uit voor dit rustieke fuif.

IEDEREEN IS WELKOM!
De diversiteit van de bezoekers zit hem in meer dan alleen de wijken waar zij vandaan komen. “We zijn steeds breder gaan programmeren, zodat jong en oud aan bod komen met diverse activiteiten. Als je wil, kun je je leven lang naar het Dorpsfeest gaan.” Die mix van leeftijden maakt het dorpsfeest uniek. Tijdens een van de spelonderdelen, genaamd sterrenslag, zie je mensen van 20 de strijd aan gaan met mensen van 50+.
De feestavonden zijn afgestemd op specifieke leeftijdscategorieën van 16+, 30+ en 40+. “Dan is er op donderdagochtend nog het zomercarnaval voor mensen met een beperking. Op vrijdagochtend is het tijd voor het Dreesfeest voor senioren. Overdag zijn er activiteiten en muziek voor alle leeftijden. De toegang is dan helemaal gratis. We vinden die laagdrempeligheid heel belangrijk.”

FEEST VAN HERKENNING
Hoe groots het dorpsfeest ook wordt aangepakt; er is niet één betaalde medewerker aan te pas gekomen. Het evenement draait volledig op de inzet van vrijwilligers en een groot aantal vaste sponsoren. Het hele jaar rond werken 117 commissieleden aan een plan en programmering om weer een frisse editie neer te zetten. Tijdens het feestweekend zelf verschijnen er zo’n 950 enthousiaste vrijwilligers ten tonele om alles in goede banen te leiden.

Waar halen ze al deze vrijwilligers vandaan? “Hoogland kent een heel breed verenigingsleven en daar putten wij uit. Maar de vrijwilligers komen uit alle geledingen van Amersfoort. Als ze eenmaal met het dorpsfeest virus zijn besmet dan komen ze er niet meer vanaf.” Volgens Gertjan dankt het Dorpsfeest deze devotie aan het creëren van herkenning en erkenning. “We leggen onze vrijwilligers in de watten en laten merken dat we hun hulp enorm waarderen. Daarnaast zijn het vaak vriendengroepen die komen helpen. Als je samen met een aantal kennissen of vrienden achter de bar staat, dan maak je er zelf ook een feestje van. Daarnaast is het een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.”
Dat geldt evengoed voor de bezoekers van het evenement. “Je spreekt mensen die je misschien een hele tijd niet gezien hebt. Of je maakt kennis met buren die je wel eens in de straat hebt zien lopen of voor het huis hebt zien zitten. Ik denk dat de connectie tussen mensen wordt verstevigd tijdens het Dorpsfeest. Het maakt de drempel lager om weer eens een praatje met elkaar te maken.”
OOK VRIJWILLIGER WORDEN?
Wacht dan niet langer en meld je snel aan via de website van Dorpsfeest Hoogland!