DE DOLLE JONKER
Het ging allemaal om een weddenschap van een Amersfoortse jonkheer, Everhard Meyster. Hij werd de Dolle Jonker genoemd, omdat hij altijd in was voor gekkigheid.
Hij leefde in de 17e eeuw. Eens liep hij met een paar vrienden op de Leusderhei en zag daar een enorme kei liggen. Die was afkomstig uit de laatste ijstijd, toen er nog gletsjers in onze omgeving waren. Deze duwden allerlei grote stenen voor zich uit, een proces van tienduizenden jaren. Toen de gletsjers begonnen te smelten, bleven de keien achter.
BIER & KRAKELINGEN
Everhard Meyster ging in 1661 een weddenschap aan met zijn vrienden. Hij zou de Amersfoorters wel zo gek krijgen om die kei helemaal van de Leusderhei naar Amersfoort te slepen. Er werd veel geld ingezet. De vrienden geloofden niet dat hij het voor elkaar zou krijgen.
Maar het lukte hem wel! Hij beloofde de Amersfoorters bier en krakelingen. Nou, daar hadden zij wel oren naar. In de 17e eeuw waren de mensen gek op die grote krakelingen, eigenlijk luxe brood. Op een soort slee met ronde boomstammetjes eronder werd de kei naar de stad gesleept. Er werd feest gevierd en iedereen was blij.

BEGRAVEN, DIE KEI!
Maar de bevolking van omliggende steden en dorpen lachten de Amersfoorters uit. “Wie gaat er nou een kei naar de stad slepen! Wat een onzin”, zeiden ze, en ze scholden hen uit voor keientrekkers. De Amersfoorters schaamden zich en begroeven de kei in de grond onder de Varkensmarkt. De Dolle Jonker dacht “wegwezen”, en ging in Utrecht wonen.
OPGRAVEN, DIE KEI!
Ruim twee eeuwen later, toen er gegraven werd om gasleidingen en riolering aan te leggen in de stad, stuitte men op de kei. De schaamte was voorbij. Vol trots werd de kei op een sokkel gezet.
KEISTADFEESTEN
In de jaren ’70 van de vorige eeuw verzamelde de stad nog een heleboel keien. Er werden keistadfeesten gehouden, waarbij steeds een ander land centraal stond. Amersfoort kreeg dan een kei van dat land. Die werden in het plantsoen langs de Stadsring opgesteld. Het wordt de petrografische tuin genoemd en daarmee is Amersfoort een echte keistad geworden. De naam keientrekker is inmiddels geen scheldnaam meer. Amersfoorters zijn er nu juist trots op!

WIST JE DAT…
In het Plantsoen rond het middeleeuws centrum (waar vroeger een stadsmuur en gracht de stad verdedigden) keien uit allerlei landen liggen? Amersfoort heeft deze rotsblokken in de loop der jaren cadeau gekregen. Een hele bijzondere is een steen uit de beroemde ‘London Bridge‘. Deze werd geschonken tijdens de eerste Keistadfeesten in 1971!