“De stad heeft iets unieks in huis”, begint beiaardier Christiaan Winter. “De enige erkende beiaardopleiding van Nederland.” De school is in de jaren ’50 ontstaan, gedreven door een passie voor carillons (muziekinstrument) van de toenmalige burgemeester Hermen Molendijk. “Er waren alleen te weinig mensen die er beroepsmatig op konden spelen. De beiaardier die destijds op het nieuwe carillon in de Onze Lieve Vrouwetoren mocht spelen, kreeg daarom ook meteen de leiding over de school”, aldus Winter.

MET DE TIJD MEE
Stel je voor: een bijna 100 meter hoge toren beklimmen om vervolgens iedereen beneden te trakteren op warme klanken van de vele klokken. Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar dat is al lang niet meer zo. Winter: “We proberen dit belangrijke onderdeel van de cultuur hier te borgen. Het is ook belangrijk om bij de tijd te blijven. Dat doen we bijvoorbeeld door het spelen van popliedjes of door contact te zoeken met stedelijke initiatieven, zoals Amersfoort Jazz. Als beiaardiers geven wij klank aan wat er in de stad speelt.”
JOHANN OF ARMIN?
In ieder geval vier uur per week laten de beiaardiers vanaf de toren hun kunsten horen. “De beiaard is eigenlijk het meest democratische instrument”, vertelt Winter. Je moet namelijk rekening houden met alle smaken. Niet iedereen houdt van Bach en hetzelfde geldt voor Armin van Buuren. Het geluid van de toren is auditief thuiskomen. Een beetje zoals de geur van je huis als je er even niet bent geweest. Voor de stad is het fantastisch: het is er al gezellig, maar zodra het carillon begint te spelen, gebeurt er net dat beetje extra.”
MEER INFO
Sta je te springen om de klokken te luiden? Op de website van de Nederlandse Beiaardschool vind je alle informatie die je zoekt!