BEROEMD VESTINGSWERK
De poort is beroemd. Vaak wordt de Onze Lieve Vrouwetoren de trots van Amersfoort genoemd, maar dat mag je zeker ook van de Koppelpoort zeggen. Deze gecombineerde land- en waterpoort is absoluut uniek. Er is geen tweede in Nederland. Deze poort is een populair toneel voor bruidsparen om foto’s te maken. Ook worden er wel regelmatig huwelijksaanzoeken gedaan, net als in de Onze Lieve Vrouwetoren.

BIJZONDERE NAAM
Hoe komt de Koppelpoort eigenlijk aan zijn naam? Je zou kunnen denken dat hij Koppelpoort heet, omdat het een dubbele poort is die als het ware aan elkaar gekoppeld is: landpoort-waterpoort. Maar nee, het zit anders. In de tijd waarin de poort gebouwd is, aan het begin van de 15e eeuw, was er een eindje verderop een weiland dat door meerdere mensen gebruikt mocht worden om hun vee te laten grazen. Zo’n weiland werd een coppel genoemd. Vandaar!
RADDRAAIERS
De poort heette ook wel Spui- of Spoeypoort. De reden daarvan is dat het water eronder afgesloten kon worden door een groot en zwaar houten balkenschot, dat zich in de poort bevindt. Het schot werd omlaag gelaten of omhoog gehaald met behulp van een stelsel van twee tredmolens, waarin mensen moesten lopen. Zij werden raddraaiers genoemd. Het afsluiten van het water was niet alleen nodig om vijanden buiten de deur te houden, maar ook om de waterstand in de grachten te regelen.

OVERSTROMINGEN
Amersfoort had eeuwenlang veel last van overstromingen. Die konden van twee kanten komen: van de Zuiderzee, zoals het huidige IJsselmeer toen heette. Maar ook van de kant van de grote rivieren kwam het water regelmatig tot aan Amersfoort, met overstromingen van onze stad tot gevolg.
BESTORMINGEN
De Koppelpoort was regelmatig het toneel van aanvallen en gevechten. Dat de poort er nog steeds staat, is eigenlijk wel een wonder. Hoe dat komt, vertellen we een andere keer!
