Het museum van Stichting Sovjet Ereveld is gevestigd in de Stalhouderij, een historisch pand uit 1907 aan de Vlooswijkseweg in Leusden. Het hoorde bij het vroegere Hotel Oud Leusden, tegenwoordig restaurant ‘Zuiver’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten in de Stalhouderij krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie. Allemaal werden ze in en nabij Kamp Amersfoort om het leven gebracht en na de oorlog begraven op het Sovjet Ereveld, naast begraafplaats Rusthof.
865 onbekende oorlogsslachtoffers
In totaal telt het Ereveld maar liefst 865 oorlogsslachtoffers die er tientallen jaren anoniem begraven lagen. Stichting Sovjet Ereveld identificeert deze oorlogsslachtoffers en spoort hun nabestaanden op, zodat zij eindelijk te weten komen wat er met hun man, vader, opa en oom is gebeurd. Inmiddels heeft Stichting Sovjet Ereveld meer dan 250 oorlogsslachtoffers geïdentificeerd en meer dan 225 van hun families getraceerd en geïnformeerd. Zij vertelden aangrijpende verhalen over het gemis van hun echtgenoot, vader of grootvader en hun bezoek aan het graf leverde emotionele herenigingen op.

Soldaat Vladimir krijgt een gezicht
Het museum Sovjet Ereveld Experience vertelt de ‘grote’ geschiedenis via persoonlijke verhalen, zoals dat van soldaat Vladimir Botenko. Hij werd in 2000 als eerste geïdentificeerd, waarna zijn familie over zijn lot werd geïnformeerd.
Vladimir is één van de meer dan 26 miljoen oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook al brachten de verschillende volkeren van de Sovjet-Unie de grootste offers, hun verhalen zitten niet in ons collectieve geheugen. De Sovjet Ereveld Experience vertelt die verhalen wél door soldaat Vladimir letterlijk een gezicht te geven. Met een Virtual Reality-bril sta je ineens in zijn schoenen. Je kijkt door zijn ogen en ervaart wat hij als soldaat en krijgsgevangene heeft doorgemaakt. Het voelt alsof je er zelf bij bent – in de loopgraaf, de trein, een mijn en een ziekenhuis.

Dmitri’s vader komt maar niet terug
In de VR-beleving volg je Vladimirs pad. In de aangrijpende introductiefilm heb je al kennis gemaakt met zijn zoontje Dmitri. Je ziet hoe hij als kleine jongen afscheid neemt van zijn vader, die naar het front vertrekt. Dmitri maakt de Duitse bezetting op de Krim mee en ziet na de oorlog vaders terugkeren van het front. Maar niet zijn vader.
Uiteindelijk kom je – net als Dmitri – te weten wat er met Vladimir is gebeurd. Ineens wordt er op de deur geklopt en hoort de familie dat Vladimir Botenko is teruggevonden. Dit verhaal maakt de langdurige impact voelbaar van oorlog op miljoenen gezinnen in de voormalige Sovjet-Unie. Een vermissing in de familie sluit je nooit af en werkt door in volgende generaties.

Na de introductiefilm en de VR-beleving loop je door drie museale ruimtes. Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende groepen oorlogsslachtoffers die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. De verhalen worden ondersteund door tijdlijnen, vitrines met originele voorwerpen, foto’s en tekstpanelen.
Als vrijwilliger meewerken?
De Sovjet-Ereveld Experience is vooral het werk van veel vrijwilligers. Op dit moment telt het team ongeveer 80 vrijwilligers, die zich inzetten voor herdenkingen, bijeenkomsten, ontvangst van gasten, vertalingen, collectiebeheer en nog veel meer. Om die grote variatie aan werkzaamheden in te vullen, zoekt het museum nog meer enthousiaste vrijwilligers. Heb je interesse? Voor vragen en/of aanmelding bel 033-7852486 of mail naar [email protected].
De Sovjet Ereveld Experience is vanaf 9 maart open voor publiek. Het bevindt zich op slechts enkele minuten lopen van het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof in Leusden. Voor meer informatie en tickets ga je naar www.sovjet-ereveld.nl.