PUBLIEK INTERIEUR
We hoeven niet ver terug in de tijd om naar de begindagen van Het Eemhuis te gaan. De officiële opening van dit ‘cultuurpand’ aan de oever van de Eem was namelijk in 2014. Negen jaar eerder stelde de gemeente Amersfoort het bedrijf Neutelings Riedijk Architecten aan om een gebouw te ontwerpen voor vier gebruikers, waaronder Bibliotheek Eemland, Archief Eemland, Scholen in de Kunst en Kunsthal KAdE. De architect, Michel Riedijk, koos ervoor om de ruimtes van deze vier instellingen in elkaar over te laten vloeien. Het Eemhuis moest volgens hem geen “mooie opslagplaats voor boeken” worden, maar juist “publiek interieur” zijn. Volgens Riedijk moest het gebouw dienen als verlengstuk van het Eemplein en als ontmoetingsplek waar iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen of culturele achtergrond, zich welkom voelt.

DE TOUR BEGINT
Ben je klaar voor de rondleiding? Laten we beginnen met… De buitenkant! Het eerste wat je opvalt aan dit architectonische hoogstandje zijn waarschijnlijk de aluminium bollen. Deze bollen verwijzen naar het schild van Sint Joris, de beschermheilige van Amersfoort. Deze bollen zie je ook terug in het interieur van het Eemhuis.

DE EERSTE VERDIEPING
We vervolgen onze rondleiding met de eerste verdieping (de begane grond) en de kelder. Aan de linkerzijde van het gebouw zit zowel Kunsthal KAdE als het KAdECafé gevestigd. Beide instellingen hebben hun eigen ingang in dit pand. Kunsthal KAdE is in 2009 opgericht als opvolger van het tentoonstellingsgebouw De Zonnehof. In de kunsthal vind je wisselende tentoonstellingen over hedendaagse en moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Daarnaast organiseert KAdE een actief publieksprogramma van rondleidingen, workshops en lezingen. Het gelijknamige café leent zich uitstekend voor lunchpauzes, borrels, lezingen en bijeenkomsten.

DE BIEB
Loop door de draaideuren van Het Eemhuis en het wordt gelijk duidelijk welk idee de architecten met dit pand hadden. Deze imposante centrale ruimte heeft een oppervlakte van 5500m2! Naast de receptie zijn er acht oplopende terrassen met werk- en studieplekken. In de nissen hiervan zijn delen van de collectie van Bibliotheek Eemland ondergebracht. Wanneer je de trap oploopt, kom je uit op de tweede verdieping. Hier vind je het grootste gedeelte van de collectie. Dat is zeker niet het enige… Ook ‘De Draak’ is hier gevestigd. Deze espressobar is sinds 2017 in beheer van de bibliotheek. Menig bezoeker heeft zijn weg naar deze plek al gevonden!

HET ARCHIEF
De tour gaat door! Naar de de derde verdieping, om precies te zijn. Hier zit Archief Eemland gevestigd. Dit archief, vol historisch beeldmateriaal uit de regio, hangt haast als een schatkist in de lucht. De betonnen constructie zorgt ervoor dat er voldoende draagkracht is om al dit waardevolle beeldmateriaal te dragen. De architecten hebben ervoor gekozen om Archief Eemland op de derde verdieping te plaatsen, omdat het bestemmingsplan voor de kelder van Het Eemhuis aanvankelijk de locatie van Poppodium De Kelder (nu FLUOR) zou worden. Zo werden de schatzoekers in het archief niet gestoord!
DE VIERDE VERDIEPING
We zijn op de top aanbeland! Op de vierde etage van Het Eemhuis zit Scholen in de Kunst gevestigd. Hier bruist het van de creativiteit: er zitten hier meer dan twintig kunstlokalen, waaronder een dans-, muziek-, schrijf-, kunst- en theaterschool! Dat is ook de reden waarom deze instelling op de bovenste verdieping is gevestigd: er is volop ruimte voor rust en privacy. Jong en oud komen hier samen om zowel hun talent als passie te ontwikkelen. Ook handig: zodra de studenten dorst hebben gekregen van al dat leren, lopen ze door naar Café Bruis, dat eveneens op deze verdieping is gevestigd. Zo blijf je bezig!

Naast een eigen verdieping in Het Eemhuis zit Scholen in de Kunst ook in het ICOONtheater in Vathorst.