Ga naar de inhoud
DE STAD
OORLOGSVERLEDEN

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

GROOTSTE MONUMENT VAN NEDERLAND

Wanneer je dit gratis te bezoeken monument ziet, is het formaat een van de eerste dingen die je opvalt. Het gedenkteken is maar liefst 43 meter hoog en daarmee behoorlijk imposant. In 1917 werd gestart met de bouw naar ontwerp van de Belgische architect Huib Hoste. Het monument heeft een prachtige herdenkingsmuur met beeldhouwwerk van Hildo Krop. Om de gedenkzuil heen is een mooie tuin aangelegd, vol met bloemen en sproeiers. De tuin is eveneens ontworpen door een Belg, namelijk Louis van der Swaelmen. 

ENORM GEBAAR

Waarom staat dit monument in Amersfoort? Dat komt omdat er in 1914, toen Duitsland België binnenviel, een miljoen Belgen gevlucht zijn. Een groot gedeelte hiervan vertrok naar Nederland. In de regio Amersfoort zijn er zo’n 20.000 vluchtelingen opgevangen voor een periode van vier jaar. Ze kwamen terecht in verschillende kampen, waar ze les kregen in diverse ambachten. Om wat ze geleerd hadden in praktijk te brengen en als dank voor de opvang in deze periode, is het Belgenmonument gebouwd.

BEZOEKEN

In 1919 werd de bouw van het monument afgerond. De officiële plechtigheid liet echter nog lang op zich wachten. Pas in 1938 werd het Belgenmonument onthuld door koningin Wilhelmina en koning Leopold III. Ondertussen heeft het gebouw al meerdere renovaties gehad; het bestaat immers al meer dan 100 jaar!

MEER INFO

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van het Belgenmonument of andere plekken in Amersfoort? Kies dan voor een uitgebreide rondleiding van Gilde Amersfoort. Klik hier voor meer informatie.

In opdracht van Gemeente Amersfoort heeft auteur Hans Zijlstra een boek geschreven geschreven over het Belgenmonument. In het voorjaar van 2024 verschijnt een nieuwe versie. Hier lees je er meer over!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

Lisa Bast

Bast kun je kennen van de kunstwerken met gevonden voorwerpen op Centraal Station Amersfoort. Daarnaast is ze actief in de evenementenindustrie. Ze...

Het is altijd rokjes dag

''Zeg, waar gaan die mooie benen naartoe?” Een zin die je gelukkig niet meer op straat hoort, maar die stiekem wel in mijn hoofd opkomt als ik deze...

Raymond van den Hoek

In de straten van Amersfoort zie je ze steeds vaker: illustraties die de bekendste plekken van de stad vangen in enkele lijnen. De Sint-Joriskerk, De...

Darin Guermonprez

Producer, toetsenist van Diggy Dex en oprichter van House of Hiphop. Guermonprez is een muzikale duizendpoot en geeft onder meer les op de Herman...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Diederik Mulder

Muziekvereniging Sint Caecilia loopt voorop

De klassieke fanfare loopt met trompetten en slagwerk in uniform door de straten. Tijdens Koningsdag en op 4 mei hoor je de bekende klanken van de...