Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De Amersfoorters maakten er iets anders van: Stinkt Ontzettend Pak Liever Andere!

Zo’n driehonderd jaar terug was tabaksteelt heel belangrijk voor Amersfoort. Het werd in de directe omgeving van de stad verbouwd. De bladeren werden in tabaksschuren te drogen gehangen. Ook op de zolders van sommige muurhuizen en waarschijnlijk zelfs op de zolder van de Joriskerk werden bladeren gedroogd. In de Coninckstraat is een pand te vinden dat De Tabaksplant heet. Het is nu een hotel, maar vroeger was het een boerderij.

 

Hotel Tabaksplant in de Coninckstraat.

WINSTGEVEND

Enkele families werden heel rijk van de tabakshandel, zoals de familie Cohen en de familie Italiaander. Benjamin Cohen kon van de winst het prachtige Huis met de Paarse Ruitjes aan de Zuidsingel laten bouwen. Zijn zoon Abraham Cohen bouwde het fraaie huis aan de Westsingel, dat later als stadhuis dienst deed. Het is nu nog in gebruik voor trouwerijen. De familie Italiaander woonde in huis Prattenburgh, een muurhuis met een trots torentje. Het staat bij het Sluisje, helemaal aan het eind van het Havik.

LIEVER AMERIKA DAN AMERSFOORT

De Nederlandse tabak werd vooral gebruikt om te snuiven, te pruimen (kauwen) en in een pijp te roken. Toen vanaf ongeveer 1800 de sigaar en wat later ook de sigaret in de mode kwamen, was het grotendeels gedaan met de Nederlandse tabaksteelt. Onze tabak was daar niet zo geschikt voor. Er werd betere tabak uit Amerika en Indonesië geïmporteerd voor de nieuwe sigarenindustrie.

Het SOPLA-vliegtuig. Bron: Archief Eemland

WAT EEN SERVICE

De SOPLA-sigarenfabriek groeide behoorlijk. Begin jaren dertig van de vorige eeuw had men voor reclamedoeleinden auto’s rondrijden met een grote sigaar erop. Ook was er een eigen vliegtuigje met de naam SOPLA op de romp. De PH-AEX was op 28 februari 1934 als reclamevliegtuig aangekocht. Het werd ingezet voor het bezorgen van spoedbestellingen. Overal In Nederland waar een vliegveld was, werd er binnen enkele uren bezorgd. Daarnaast werd het toestel twee dagen per week gratis ter beschikking gesteld voor het maken van rondvluchten. Geïnteresseerden konden zich hiervoor via hun sigarenwinkelier inschrijven.

ONGELUK(JE)

Over bovenstaande foto meldt Archief Eemland het volgende: Ongeval met het bedrijfsvliegtuigje van de Sopla-fabriek. Dit vliegtuig, de PH-AEX, werd ingezet bij een reddingsactie van een ander vliegtuig. Bij het opstijgen probeerde de Sopla/PH-AEX een bocht te maken omdat er een dijkje in de weg lag en het niet de benodigde vlucht kon krijgen. Daarbij raakte één van de vleugels de grond, met het gevolg dat het vliegtuig zwaar werd beschadigd. De verwondingen van de inzittenden vielen mee.

POPPODiUM

Door verschillende oorzaken werd de tabaksfabriek in 1959 gesloten. De naam SOPLA bleef echter voortbestaan. De kantoorgebouwen werden omgedoopt tot jongerensoos. Ook is het voor slechts één jaar een van de bekendste poppodia van Nederland geweest. In poppodium Sopla traden (voor die tijd) grote artiesten op zoals The Shoes, Boudewijn de Groot, John Mayall and the Bluesbreakers en Rob Hoeke. Helaas kwam hier door geldgebrek een einde aan.

OVERNACHTEN?

Altijd al eens willen overnachten in een oud sigarenpand? Ga dan naar de website van Hotel de Tabaksplant.

Nog meer GESCHIEDENIS

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

Stadsdichter Tanja ter Brake schittert op Nacht van de Militaire Muziek

Een verrassende samenwerking tussen poëzie en militaire muziek zorgde voor een van de hoogtepunten tijdens de recente Nacht van de Militaire Muziek....

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Martijn Drenth

Drenth is al sinds zijn jeugd gek van muziek. Zijn werkplek bij Velvet music op de Havik was dan ook een logische keuze. ,,Platenwinkels hebben nog...

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

Keistad Kabutops: ‘We worden herkend door andere leagues’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

Lisa Bast

Bast kun je kennen van de kunstwerken met gevonden voorwerpen op Centraal Station Amersfoort. Daarnaast is ze actief in de evenementenindustrie. Ze...

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

‘Het geluid van de toren is als thuiskomen’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

Daniël van de Haterd

Daniël van de Haterd, die meer dan 15 jaar ervaring heeft in het maken van binnen- en buitenmuurschilderingen, combineert het bedrijf graffiti- en...

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.