Amersfoort en Defensie zijn al meer dan 150 jaar onlosmakelijk verbonden! Deze bijzondere band komt tot leven in het boek van Jan Carel van Dijk.
Net zoals de komst van het spoor in 1863, gaf de vestiging van een garnizoen Amersfoort een enorme boost. Het begon allemaal met een Koninklijk Besluit in 1860, toen het Rijk een gemeentelijk stallencomplex op de Beestenmarkt overnam. Daarna verrezen er indrukwekkende kazernes voor de bereden wapens en infanterie. Wist je dat Amersfoort rond 1900 het grootste garnizoen van Nederland had? De centrale ligging en uitgestrekte oefengebieden maakten onze stad perfect voor militaire activiteiten.
Met unieke foto’s en bondige teksten word je meegenomen door de militaire geschiedenis. Je leest over de grote mobilisaties en hun impact op de stad. Ook de vele barakkencomplexen krijgen aandacht.

Links: Uitgever Klaas de Boer. Rechts: Schrijver Jan Carel van Dijk.
Gelukkig is er nog veel bewaard gebleven van dit militaire erfgoed. Denk aan de vier prachtige bataljonsgebouwen van de Juliana van Stolbergkazerne, nu omgetoverd tot woningen. Of het voormalige Militaire Hospitaal aan de Hogeweg dat een nieuwe bestemming krijgt.
Ook vandaag is Amersfoort nog een belangrijke garnizoensstad. De Bernhardkazerne huisvest onderdelen van de Koninklijke Landmacht, waaronder het Opleidings- en Trainingscommando met zo’n 3.000 mannen en vrouwen onder zich. Verder zijn de 300 Materieel Logistieke Compagnie en diverse andere eenheden er gevestigd.
Het boek sluit naadloos aan op het themajaar ‘Amersfoort Garnizoensstad’. Verkrijgbaar bij de VVV Amersfoort en de boekhandel. Een aanrader voor iedereen die houdt van onze stad!