Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS
OORLOGSVERLEDEN

Een Eerbetoon: Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Garnizoen

Ontdek de rijke historie van Amersfoort Garnizoensstad in het boek 'Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Garnizoen' van Jan Carel van Dijk. Met unieke foto's en verhalen neemt dit boek je mee langs mijlpalen, mensen en plekken die Amersfoort zijn bijzondere garnizoenskarakter geven.

Amersfoort en Defensie zijn al meer dan 150 jaar onlosmakelijk verbonden! Deze bijzondere band komt tot leven in het boek van Jan Carel van Dijk.

Net zoals de komst van het spoor in 1863, gaf de vestiging van een garnizoen Amersfoort een enorme boost. Het begon allemaal met een Koninklijk Besluit in 1860, toen het Rijk een gemeentelijk stallencomplex op de Beestenmarkt overnam. Daarna verrezen er indrukwekkende kazernes voor de bereden wapens en infanterie. Wist je dat Amersfoort rond 1900 het grootste garnizoen van Nederland had? De centrale ligging en uitgestrekte oefengebieden maakten onze stad perfect voor militaire activiteiten.

Met unieke foto’s en bondige teksten word je meegenomen door de militaire geschiedenis. Je leest over de grote mobilisaties en hun impact op de stad. Ook de vele barakkencomplexen krijgen aandacht.

Links: Uitgever Klaas de Boer. Rechts: Schrijver Jan Carel van Dijk.

Gelukkig is er nog veel bewaard gebleven van dit militaire erfgoed. Denk aan de vier prachtige bataljonsgebouwen van de Juliana van Stolbergkazerne, nu omgetoverd tot woningen. Of het voormalige Militaire Hospitaal aan de Hogeweg dat een nieuwe bestemming krijgt.

Ook vandaag is Amersfoort nog een belangrijke garnizoensstad. De Bernhardkazerne huisvest onderdelen van de Koninklijke Landmacht, waaronder het Opleidings- en Trainingscommando met zo’n 3.000 mannen en vrouwen onder zich. Verder zijn de 300 Materieel Logistieke Compagnie en diverse andere eenheden er gevestigd.

Het boek sluit naadloos aan op het themajaar ‘Amersfoort Garnizoensstad’. Verkrijgbaar bij de VVV Amersfoort en de boekhandel. Een aanrader voor iedereen die houdt van onze stad!

Nog meer DE STAD

Raddraaiers en Kraankinderen

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

Nieuw: Amersfoortse sjaals

Drie verschillende ontwerpen tonen iconische stadsbeelden, zoals de Koppelpoort en de Onze Lieve Vrouwetoren, in vrolijke en stoere kleuren.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

Feestende mensen op straat tijdens carnaval Hooglans

Welkom in ’t Zandkruuersgat!

Je hoeft helemaal niet naar Brabant te reizen om carnaval te vieren. In Hoogland wordt de grootste optocht van boven de rivieren georganiseerd!

Govert Schilling

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

Open Monumentendag

Bezoek gratis een monument tijdens de Open Monumentendag.

De Buurtmoeders

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

EXPOSITIE OVER ‘WONEN EN WATER’

In de expositie ‘De Stad en het Water’ laat Museum Flehite de relatie zien tussen mensen en water in het verleden, het heden én in de toekomst....

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.