Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

RIJKSMONUMENT

In 1938 werd het terrein eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, maar vanaf 2000 raakte het buiten gebruik. De grote gebouwen stonden daardoor van de ene op de andere dag leeg. Ontzettend zonde, zo vond ook ‘Siesta’. De Stichting Industrieel Erfgoed zette de Wagenwerkplaats via lokale en landelijke media in de schijnwerpers. Met succes: in 2007 werd het terrein aangewezen als rijksmonument.

NIEUWE BESTEMMING

Wat moest er nu gebeuren met al die prachtige, oude gebouwen? Sinds 2002 kwamen er initiatieven om het gebied een nieuwe bestemming te geven, mét resultaat! De diverse gebouwen huizen nu onder andere café en restaurant, een boulderhal, een evenementenlocatie en zelfs een operahuis! 

HET CENTRAAL KETELHUIS

Dit gebouw stamt uit 1904 en is een mooi voorbeeld van de fabrieksbouw uit die tijd. Er staan drie grote ketels en het heeft gemetselde muren met boogvensters. Ooit had het gebouw een schoorsteen, maar die is afgebroken. Na de renovatie heeft het kenmerkende gebouw nu een andere functie. In het Centraal Ketelhuis kun je nu heerlijk lunchen, een congres organiseren en zelfs trouwen.

DE RIJTUIGENLOODS

In dit imposante gebouw op de Wagenwerkplaats werden vroeger kleine herstellingen aan de wagens gedaan. Nog steeds is de sfeer van de industrie te voelen. Je ziet aan het dak takels hangen, er is een rolbrug aanwezig en je ziet treinrails op de grond. Gelukkig is het gebouw niet gesloopt, maar heeft het een nieuwe functie gekregen. De Rijtuigenloods is, mede dankzij het formaat, tegenwoordig een prachtige evenementenlocatie geworden. Hier is plek voor feesten, congressen en meer.

HET NIEUWE MAGAZIJN

In 1963 was er een uitbreiding nodig op het terrein. Er moest een nieuw magazijn komen en deze werd direct tegen het oude magazijn aan gebouwd. Het pand heeft hoge ramen, een plat dak en overdekt de tussenruimte tussen het oude en nieuwe deel. In het Nieuwe Magazijn kunnen liefhebbers nu boulderen. De Kei Boulderhal faciliteert klimmers met verschillende korte klimroutes, een bar en een winkel.

DE VEERENSMEDERIJ

Dit gebouw had een belangrijke rol in de spoorwegindustrie, het werd gebruikt om, zoals de naam al zegt, de veren voor de wagens te smeden. Uit de hoge schoorstenen kwam rook, afkomstig van de smidsvuren in de smederij. En nu? Nu is het een prachtig, industrieel theater en spelen acteurs de sterren van het doek. Ook Holland Opera is hier gevestigd, een operahuis gericht op kindervoorstellingen. 

De Wagenwerkplaats is eigendom van NS. Die werkt samen met Gemeente Amersfoort en andere belanghebbenden aan plannen voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats tot een bruisend nieuw stadsdeel waar wonen, werken, cultuur en evenementen samenkomen. Ben je benieuwd naar die plannen? Kijk dan op www.amersfoort.nl/wagenwerkplaats.

Nog meer GESCHIEDENIS

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

Amersfoort: een echte bierstad

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Lisa Bast

Lisa Bast is ruimtelijk kunstenaar, organisator en sinds kort de eerste officiële Nachtburgemeester van Amersfoort. Voor haar draait creativiteit om...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Tekstbord op Dara met tekst: De mensheid redden door thuis te niksen dat is pas een gaaf verhaal voor later

Wie verzint toch die teksten op de Dara?

Op het dak van restaurant Dara prijkt er maandelijks een mooi stukje proza. Wie verzint deze teksten? We verklappen het antwoord: jij!

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

‘Ook al win ik een miljoen, ik blijf nog steeds de HIK maken’

Hooglanderveen is nog altijd een hecht dorp. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de Hooglanderveense Informatie Krant, kortweg de HIK. Welk...

Hans Maas

Hans Maas (68) is voor veel Amersfoorters een bekend gezicht, mede dankzij zijn tomeloze inzet voor voetbalvereniging Amsvorde. Met zijn opvallend...

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."