RIJKSMONUMENT
In 1938 werd het terrein eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, maar vanaf 2000 raakte het buiten gebruik. De grote gebouwen stonden daardoor van de ene op de andere dag leeg. Ontzettend zonde, zo vond ook ‘Siesta’. De Stichting Industrieel Erfgoed zette de Wagenwerkplaats via lokale en landelijke media in de schijnwerpers. Met succes: in 2007 werd het terrein aangewezen als rijksmonument.

NIEUWE BESTEMMING
Wat moest er nu gebeuren met al die prachtige, oude gebouwen? Sinds 2002 kwamen er initiatieven om het gebied een nieuwe bestemming te geven, mét resultaat! De diverse gebouwen huizen nu onder andere café en restaurant, een boulderhal, een evenementenlocatie en zelfs een operahuis!
HET CENTRAAL KETELHUIS
Dit gebouw stamt uit 1904 en is een mooi voorbeeld van de fabrieksbouw uit die tijd. Er staan drie grote ketels en het heeft gemetselde muren met boogvensters. Ooit had het gebouw een schoorsteen, maar die is afgebroken. Na de renovatie heeft het kenmerkende gebouw nu een andere functie. In het Centraal Ketelhuis kun je nu heerlijk lunchen, een congres organiseren en zelfs trouwen.

DE RIJTUIGENLOODS
In dit imposante gebouw op de Wagenwerkplaats werden vroeger kleine herstellingen aan de wagens gedaan. Nog steeds is de sfeer van de industrie te voelen. Je ziet aan het dak takels hangen, er is een rolbrug aanwezig en je ziet treinrails op de grond. Gelukkig is het gebouw niet gesloopt, maar heeft het een nieuwe functie gekregen. De Rijtuigenloods is, mede dankzij het formaat, tegenwoordig een prachtige evenementenlocatie geworden. Hier is plek voor feesten, congressen en meer.

HET NIEUWE MAGAZIJN
In 1963 was er een uitbreiding nodig op het terrein. Er moest een nieuw magazijn komen en deze werd direct tegen het oude magazijn aan gebouwd. Het pand heeft hoge ramen, een plat dak en overdekt de tussenruimte tussen het oude en nieuwe deel. In het Nieuwe Magazijn kunnen liefhebbers nu boulderen. De Kei Boulderhal faciliteert klimmers met verschillende korte klimroutes, een bar en een winkel.
DE VEERENSMEDERIJ
Dit gebouw had een belangrijke rol in de spoorwegindustrie, het werd gebruikt om, zoals de naam al zegt, de veren voor de wagens te smeden. Uit de hoge schoorstenen kwam rook, afkomstig van de smidsvuren in de smederij. En nu? Nu is het een prachtig, industrieel theater en spelen acteurs de sterren van het doek. Ook Holland Opera is hier gevestigd, een operahuis gericht op kindervoorstellingen.
De Wagenwerkplaats is eigendom van NS. Die werkt samen met Gemeente Amersfoort en andere belanghebbenden aan plannen voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats tot een bruisend nieuw stadsdeel waar wonen, werken, cultuur en evenementen samenkomen. Ben je benieuwd naar die plannen? Kijk dan op www.amersfoort.nl/wagenwerkplaats.