VEELZIJDIG
De wortels van de Elleboogkerk reiken terug tot 1638. De Kapucijnenpater Gabriël stichtte een kapelletje in het huis van zijn zuster. Dit bescheiden begin legde de basis voor wat uiteindelijk een imposante driebeukige hallenkerk zou worden. In 1820 kreeg de kerk de zo kenmerkende voorgevel. Toch was dat verre van het enige bestemmingsplan wat men door de eeuwen in dit gebouw zag. Zo droeg de Elleboogkerk ooit de naam de ‘Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart’ en is het een parochiekerk, een architectenbureau, een wooninformatiecentrum en museum geweest.
DE VLAMMEN VOORBIJ
22 oktober 2007 leek het einde te betekenen voor de Elleboogkerk. Een verwoestende brand legde het gebouw, wat toentertijd dienstdeed als museum van de kunstenaar Armando, volledig in de as. De kerk en een groot deel van de collectie van de kunstenaar gingen daarbij verloren. De gemeente besloot dat deze brand niet het einde van het iconische Amersfoortse pand was. Zij wilden het gebouw in oorspronkelijke glorie herstellen, maar met een modern tintje aan het interieur.


HERBOREN
In 2011 werd begonnen met de herbouw van de Elleboogkerk. Een symbolisch moment tijdens dit proces was 22 mei 2012, toen de nieuwe spits op de toren werd geplaatst. Ook de originele windhaan was daarmee weer terug op het oude nest. Tijdens de brand in 2007 was deze haan in de gracht gevallen. In maart 2014 was het dan zover: de Elleboogkerk 2.0. opende haar deuren!

IN DE ELLEBOOG
Sinds de heropening is de Elleboogkerk voorzien van een schitterende kap met daklicht. Daardoor leent het zich uitstekend voor exposities en tentoonstellingen. Amersfoort In C, de verzamelnaam voor Kunsthal KAdE, Museum Flehite, Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE, zijn daarom met de gemeente Amersfoort het initiatief ‘InDeElleboog’ gestart. De komende jaren vind je hier dus omvangrijke installaties van kunstenaars uit binnen- en buitenland!
