Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de Sint-Joriskerk. Duik met ons mee in de geschiedenis!

DE BOUW

Rond het jaar 1200 werd het fundament gelegd voor wat nu een van de meest kenmerkende gebouwen van Amersfoort is. Toen Amersfoort in 1259 stadsrechten ontving, begon het ambitieuze project van de bouw van een nieuwe parochiekerk: een kruisbasiliek. Tussen 1270 en 1350 verrezen het middenschip en het dwarsschip, die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn.

AANPASSING HIER, LIKJE VERF DAAR…

Met de toevoegingen van het midden- en dwarsschip was de ‘bouwwoede’ nog lang niet voorbij. Door de eeuwen heen zijn er een boel aanpassingen in de Sint-Joriskerk geweest. Zo kreeg de kerk in de periode van 1370 tot 1450 haar huidige hallenkoor en kapittelkoor. In de vijftiende eeuw werd de toren verrijkt met een gotische klokkenverdieping. De grootste metamorfose vond echter plaats tussen 1466 en 1534, toen de zijbeuken werden opgehoogd tot de indrukwekkende driebeukige hallenkerk die we nu kennen. Ook het zuidportaal, nu de hoofdentree, dateert uit deze tijd.
Dankzij latere uitbreidingen staat het onderste deel van de toren nu ín de kerk. Wat inmiddels het oudste stukje van dit historische monument is, was destijds deel van een bescheiden zaalkerkje dat onder de hoede van de Heren van Amersfoort viel. Deze ‘Heren van’ waren de bestuurders van de Bisschoppelijke Hof.

Wist jij dat de Hof in de jaren zestig een parkeerplaats was?

OOK NIET ONBELANGRIJK…

Wie is Sint Joris eigenlijk? Nou, op z’n zachtst gezegd een behoorlijk bezig bijtje/man/mythisch figuur! Naast beschermheilige van Amersfoort is Joris (Georgius) van Cappadocië ook de patroon van Engeland, de Spaanse autonome regio Catalonië en de scouting. In Engeland en Catalonië kennen ze hem als Saint George en Sant Jordi.

Joris is vooral bekend om door het verhaal dat hij een draak heeft gedood. Dit verhaal heeft hij echter niet zelf rondgebazuind: er wordt namelijk verondersteld dat Sint-Joris één van de heiligen is die nooit heeft geleefd. De eerste verhalen over deze legendarische drakenslachter werden honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood pas opgeschreven.
Bezoekers en inwoners van Amersfoort kunnen nu om ieder heel uur zien hoe Sint-Joris de draak verslaat. Dit legendarische tafereel is vereeuwigd in de speelklok van de Boterwaag, het gebouw dat aan de voet van de Sint-Joriskerk staat.

Speelklok van de Boterwaag

UNIEK GENOOTSCHAP

Naast de kerk zelf verdient ook ‘het Capittel van Sint-Joris’ het om benoemd te worden. Een kapittel (officiële spelling) is een geestelijke gemeenschap of bestuurscollege. Wat het ‘Capittel van Sint-Joris’ betreft: dit is een van Amersfoorts oudste genootschappen. Met 687 kaarsjes op de verjaardagstaart is het zelfs een uniek fenomeen in Nederland, onder andere omdat het de Reformatie heeft ‘overleefd’. Het Capittel beheert een vermogen dat bestaat uit landerijen en gelden, historisch toebehorend aan de stichting. Een groot deel van deze gelden ondersteunt de Stichting Burgerweeshuis. Een ander deel draagt bij aan het onderhoud van de Sint-Joriskerk via de Stichting Vrienden van de St. Joriskerk.
Van het kapittel van de Sint-Joriskerk is ook een wapen bekend. Dit werd in 1816 toegekend door de Hoge Raad van Adel (adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek).

Sint-Joris op het wapen van de Capittel van de Sint-Joriskerk. Dit wapen werd in 1816 toegekend door de Hoge Raad van Adel (adviescollege van de regering o.g.v. adeldom en heraldiek).

MEER INFO!

In de Sint-Joriskerk vinden er regelmatig interessante evenementen plaats. De kerk zelf is ook (tegen betaling) te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

Muzikale verbroedering in Studio Kruiskamp

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

Govert Schilling

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

JANTIEN EERDMANS: “WAT ER IS GEBEURD IN MIJN EIGEN STAD, IS ZOVEEL ERGER DAN IK DACHT”

Jantien Eerdmans is vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Als gids geeft ze rondleidingen over het terrein waar in de Tweede...

Oudheidkundige Vereniging Flehite toont liefdevol Amersfoorts erfgoed

De Koppelpoort, de Kei, het stadsgezicht, Kattenbroek en archeologische vondsten. Dit en meer cultureel erfgoed uit Amersfoort heeft iets gemeen. Het...

‘Amersfoort is nóg imposanter vanaf de boot’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

Jacqueline van Harmelen

In de kunsthal 033Rietveldpaviljoen wordt al 65 jaar kunst gemaakt, geëxposeerd en beleefd. Met elke zes weken een nieuwe expositie zijn er flink wat...

Garnizoensstad Evenementen

Duik in de rijke militaire geschiedenis van Amersfoort als Garnizoensstad. Ontdek hoe het garnizoen de stad door de eeuwen heen heeft gevormd en...