Als je de munten niet kan oprapen om ermee te gaan winkelen op de Kamp of in de Langestraat, wat doen ze er dan? De 60 bronzen munten vormen een kunstwerk, ontworpen door kunstenaar Anna Skubisz. De kunstenaar legt met de munten op een originele manier een link met het (handels)verleden. Amersfoort lag namelijk aan de ossenhandelsroute. Langs deze route werd gehandeld in, het zal je niet verbazen, ossen. Via de Kamperbinnenpoort liepen de ossen en het andere vee de stad in en uit.

Op deze plek, waar in het verleden veel handel is gedreven en waar de dierenvoetjes over de keien stapten, liggen de munten verspreid over straat. Als je door de knieën gaat en de munten van dichtbij bekijkt, zal je zien dat er twee munten liggen waar een dier op afgebeeld staat. Eén zijde van de munt heeft een afbeelding van de Kamperbinnenpoort, waar een rund doorheen loopt. Op de andere zijde staat ‘Amersfoort’ geschreven met daarbij een kop van een stier. Het is natuurlijk geen toeval dat de oorspronkelijke ossenroute richting de plek ging waar nu het befaamde kunstwerk De Stier staat.
Leuk en aardig die geschiedenisles, maar hoe zit het met het geluk als je de munten niet kan oprapen? Daarvoor moet je toch echt een kijkje gaan nemen bij de Kamp, want het kan maar zo dat de uitspraak in Amersfoort luidt: “See a penny, although it’s stuck. All day long you’ll have good luck.”
Geschreven door Angelique Valkenet
