DE ‘OUDE’
De Amersfoortse stadsmuur is niet in één keer gebouwd. Het heeft jaren in beslag genomen. Rond 1300 was er de zogenaamde eerste omwalling. Dit was een kleine cirkel, die je nu kunt belopen op de bekende Muurhuizen. Deze eerste stadsmuur werd afgebroken toen de stad te klein werd. Meer mensen wilden in Amersfoort wonen, dus de stadsmuur moest worden verzet. Op de fundamenten van de eerste omwalling werden de Muurhuizen gebouwd. Hier vind je ook nog ‘t Sluisje en de Dieventoren, twee monumenten uit die tijd.

De Dieventoren
DE ‘NIEUWE’
De tweede omwalling kun je nu nog zien. Deze ‘nieuwe’ stadsmuur, die werd gebouwd rond 1400, zorgde voor een grotere binnenstad. De muur en bijzondere monumenten zijn gebouwd van, onder andere, stenen van de eerste omwalling. De land- en waterpoort de Koppelpoort, de Monnikendam en de Volmolen zijn onderdeel van deze stadsmuur en zijn nog in volle glorie te bewonderen.

Monnikendam
SPAAR ZE ALLEMAAL!
Wat opvalt als je de muur eens goed bekijkt, is dat het bestaat uit verschillende soorten stenen. Dit heeft verschillende redenen. Zo gingen Amersfoorters slim en zuinig om met hun stenen. Ze hergebruikten stenen van vervallen huizen en poorten. Ook spaarden ze stenen die uit de stadsmuur waren gevallen. Werd er een nieuw stuk muur gebouwd? Dan pakten ze de stenen uit hun voorraad erbij. Het kwam dus regelmatig voor dat een nieuw stuk muur uit een verzameling stenen bestond.

Foto: Naline Roodbeen.
EEN HOOP GESJOUW
Dat verklaart nog niet waarom er zoveel verschillende soorten stenen aanwezig zijn in de stadsmuur. Dat zit zo: als er mensen waren die in Amersfoort wilden wonen, moesten ze belasting betalen in de vorm van stenen. Deze nieuwe bewoners kwamen natuurlijk niet allemaal van dezelfde plek. Ze namen stenen mee vanuit hun eerdere woonplaats. Iedere woonplaats had een andere steensoort. Zo zijn er veel verschillende soorten stenen te vinden in onze stadsmuren!