BIERSTAD
In de middeleeuwen was schoon water zeldzaam en kostbaar, maar in Amersfoort stroomde het dagelijks de stad en grachten in. Niet gek dat er in die periode veel bierbrouwerijen ontstonden. Amersfoorts bier was beroemd en gewild in de wijde omtrek. Dat geldt vandaag de dag nog steeds. Anno 2023 vind je in de Keistad bierbrouwerijen als De Drie Ringen, Rock City en ’t Mirakel.
AMBACHTELIJK
Naast handel- en bierstad verdienden de Amersfoorters hun geld met onder meer textielnijverheid. In de Katoendrukkerij in de Volmolen (naast de Koppelpoort) leer je vandaag de dag alles over deze ambacht. Dit is dé gespecialiseerde werkplaats voor katoendrukken in Nederland. Je kunt hier o.a. leren afdrukken met houten drukblokken, informatie vinden over (de geschiedenis van) het katoendrukken en op maat houten drukblokken laten maken.

TABAKSTEELT
Het gebied rond de Eem was vooral vochtig en drassig. Dat maakte het minder geschikt voor akkerbouw, maar ideaal voor veeboeren. Op zijn beurt zorgde dat weer voor veel tabaksteelt in Amersfoort en omstreken. Schaapsmest werd bijvoorbeeld gebruikt om de tabaksvelden te bemesten. Ten zuiden van Amersfoort, maar ook rond Hoogland, stonden talloze tabaksschuren waar de bladeren werden gedroogd. Eén van die plekken waar in de 18e eeuw tabaksbladeren werden gedroogd is Hotel de Tabaksplant op de Kamp. In het tuinhuis van dit hotel is een historische gevelsteen verwerkt die verwijst naar de tabaksteelt.

POLITIEK
Niet alleen op het gebied van bier en handel speelde Amersfoort een belangrijke rol. Ook op politiek vlak was Amersfoort van betekenis. Voornamelijk in het voortbrengen van een politieke grootheid: zo is Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619), de raadspensionaris die bekend staat als grondlegger van de Republiek der Nederlanden, geboren in een van de beroemde Muurhuizen.
Tot op de dag van vandaag is Van Oldenbarnevelts invloed nog merkbaar. Bijvoorbeeld op politiek gebied met de vrijheid van godsdienst en moderne grondwetten zoals die ook in Frankrijk en de Verenigde Staten ontstonden. Ook op economisch vlak staat zijn stempel stevig in de Nederlandse geschiedenis gedrukt: Johan van Oldenbarnevelt stichtte de eerste multinational, de Verenigd Oost-Indische Compagnie of V.O.C. en de eerste moderne beurs waar aandelen en effecten werden verhandeld.